Професия “Сервитьор-барман” / Специалност “Обслужване на завдения в общественото хранене”

Искате да сте виртуоз - сервитьор. За да станете трябва да научите повече отколкото предполагате, че включва професия СЕРВИТЬОР-БАРМАН.

Всяка работа има своите тънкости - да си сервитьор също.

По-долу са дадени някои съвети за да бъдете по-добри сервитьори. 

Убедете клиентите да си купуват по-скъпите продукти. Трябва да си развивате качествата да убеждавате. Така шефовете ще Ви харесват повече. И ако препоръчвате нещо, което би отивало на някое от ястията, които клиентите поръчват ще бъде перфектно. Имайте алтернативни предложения по вкуса на клиента. 

Бъдете точни. За да напишете поръчката не чакайте докато отидете до касата. Направете го веднага. Рискувате ако някой ви спре за път към касата да забравите поръчката. Не би направило добро впечатление на клиентите да ги питате повторно за поръчката.
 
Постоянните клиенти ще ви спасят дните, когато посещението е по-малко. Дръжте се приятелски с хората, които по принцип не бихте разговаряли. Ако някой клиент го засечете в заведението няколко пъти се опитайте да го опознаете. Научете какво обича да яде и пие. Накарайте го да се почувства все едно е на гости в свой приятел. Така той ще дойде отново.
 
Уважавайте личното пространство на клиентите. Никога не сядайте на масата докато вземате поръчката, не стискайте ръцете им и не ги прегръщайте. Отношението Ви към клиентите естествено ще зависи и от типа на заведението. 
 
Бъдете конкретни относно поръчката. Бъдете сигурни, че сте взели точната поръчка. Питайте за втори път ако се налага за да бъдете сигурни, че всичко е точно. Повечето клиенти биха се притеснили ако не им записвате поръчката, защото ще си помислят, че ще я забравите. По-добре е да си записвате всеки път. 
 
Бъдете доброволец, когато се налага да се налага да се работи извънредно. Особено отначало ще е необходимо да правите добро впечатление на екипа в който работите. Колегите трябва да разберат, че могат да разчитат на Вас.
 
Често махайте чаши, чинии и шишета, които вече не са необходими на масата. Не е много приятно масата да е претрупана с вещи, които вече не са необходими. Но ако в чиниите има ядене винаги ги питайте дали са приключили. 
 
Ако срещата е сериозна и класическа не махайте чиниите преди всички да са приключили с яденето. Защото другите биха си помислили, че трябва да побързат.
 
Не разпитвайте клиентите. В случай, че решат да променят някоя от поръчките, това може да има много причини, например религиозни причини, вегетарианство.
 
Не си мислете, че ще се поиска сметката след като яденето е приключило. Попитайте ги дали не желаят да ядат или пият нещо. Ако не поискат нищо, тогава може да ги попитате дали са готови за сметката или не. Ако те поискат сметката това означава, че Вие много сте се забавили да ги попитате за нея.
 
Бъдете любезни към неприятните клиенти. Трябва да карате клиентите да се чувстват добре в  заведението и трябва да ги успокоите с вашата любезност.